Začeće

Dobar dan vam želimo 😉  moji blogovi prožimati će se kroz cjelokupne teme vezano za “mamu i bebu”
Današnja tema biti će:

“ZAČEĆE”

Da li ste sigurni da znate kako da napravite bebu i da li razumijete sve zamršene detalje? Naravno, imate osnovno znanje, ali tu je mnogo više je to od onog klasnickog “skinemo se imamo odnos” i buuum za devet mjeseci stize nasljednik. Da li znate odakle tačno sperma i jajna ćelija dolaze, ili kako se te dvije stvari odluče da pronađu jedno drugo i stvore novi život? Ili da imate samo oko 20 posto šanse za začeće tokom svakog ciklusa, čak i ako je vreme bilo pravo??? Hm da li ste to znalii? Mozda samo vas 20% da je znalo za ovo.

          ☆Unutar ženskog tela – Kako se izleže jaje? Za žene, mogućnost trudnoće počinje u jajnicima. Svaka djevojčica se rađa sa jajnim ćelijama koje se tokom zivota vise nikada neće proizvesti. U stvari, mnoga od njih počinju da umiru gotovo odmah, medjutim ostaje ih puno za vaše reproduktivne godine. Negdje između 12. i 16. dana posle ciklusa, jajna ćelija dostiže zrelost u jednom od dva jajnika. Jajnik je oslobađa i zatim je brzo usisa levkast otvor najbližeg jajovoda. Ovim oslobađanjem jajne ćelije, koje se naziva ovulacija, započinje odbrojavanje vremena za začeće. Prosječna jajna ćelija živi samo 24 sata, tako da mora da bude oplođena uskoro, da bi dijete bilo začeto. Ako se vaš jajna ćelija sastane sa zdravom spermom na putu prema materici, njih dvoje se mogu spojiti i započeti proces stvaranja novog života, a ako ne, jajna ćelija završava svoj put u materici i propada. Kad se trudnoća ne dogodi, jajnik ne proizvodi estrogene i progesterone, hormone koji će pomoći u održavanju trudnoće i sluznica koja oblaže matericu se oljušti za vreme menstruacije.

☆Unutar tjela muškarca (Izrada đubriva) -muškarci su gotovo stalno na poslu proizvodnje miliona spermatozoida, čija je jedina svrha u životu da plivaju za svoj život i prodru u jajašce. Muškarci nisu rođeni sa gotovom spermom. Oni je stvaraju redovnim tempom. Budući da prosečna sperma živi samo nekoliko nedelja u muškom tjelu i da se od 30 do 300 miliona oslobodi sa svakom ejakulacijom, proizvodnja opreme za oplodnju radi 24 sata 7 dana u nedelji. Samo jedan spermatozoid može da oplodi jaje – to je slučaj čak i za blizance. Put spermatozoida do jajašaca nije lak. Prva prepreka je nivo pH kiselosti u vagini koja može da bude smrtonosna za spermu,zatim tu je sluz koja se može činiti kao neprobojan plašt osim tokom jednog ili dva dana kada ste najplodniji i kada se čudesno olabavljuje tako da nekoliko najjačih plivača može da nađe put. Spermatozoidi koji prežive još uvek imaju dug put. Sve u svemu, potrebno je da putuju oko sedam centimetara od grlića materice kroz nju do jajovoda. Kad uzmete u obzir da oni putuju brzinom od oko 2,5cm na 15 minuta, to je prilično putovanje.Najbrži takmičari mogu da nađu jajnu ćeliju za samo 45 minuta, a za najsporije to može potrajati do 12 sati. Ako ne pronađe jajašce u jajovodima za vreme polnog odnosa, sperma može da čeka tamo u fazi mirovanja do 72 sata.Samo nekoliko desetina spermatozoida će ikada stići do jajne ćelije. Ostatak biva zarobljen, izgubljen – možda krenu kroz pogrešan jajovod – ili umru na putu. Za nekoliko srećnika koji su došli u blizinu jajne ćelije, trka nije gotova. Oni moraju da rade kao pomahnitali da bi prodrli skoz spoljašnji omotač jajašca i ući u njega pre drugih.

》Ako prodru, dolazi do mnogih promjena na jajnoj ćeliji tako da od tog momenta drugi spermatozoidi ne mogu više ući. To je kao štit koji se stvori preko jajne ćelije tačno u trenutku kada je prvi spermatozoid sigurno unutra.Sada počinje pravo čudo. Jajna ćelija će biti oplođena u roku od 24 sata tako što se genetski materijal u spermatozoidu kombinuje sa genetskim materijalom u jajnoj ćeliji za stvaranje novih ćelija koje ubrzo počinju sa deljenjem. Vi zapravo niste trudni sve dok snop novih ćelija, poznat kao embrion, ne proputuje ostatak puta kroz donji deo jajovoda i sam se ne prikači na zid materice.Međutim, možete da imate vanmaterničnu trudnoću ako se embrion implantira bilo gde drugde osim u materici, kao što je na primer jajovod. Vanmaterične trudnoće nisu održive i potrebno je uzeti ljekove kako bi se zaustavio rast ili imati operaciju da biste je uklonili i time sprečili rupture i štetu na vašem jajovodu.Ta završna dionica puta, implantacija embriona u zid materice, može da potraje još oko tri dana, ali može da prođe još nekoliko nedelja dok ne propustite menstruaciju i posumnjate da ste na putu da imate dete.Ako propustite vaš ciklus ili imate neke od drugih znakova trudnoće, možete da koristite test za trudnoću kako bi saznali sa sigurnošću da li imate jedno maleno na putu.《

•Sta se događa dok ste zauzeti u seksu? Veliki trenutak je stigao i to zapravo u seksu. Pored sve zabave, vaša tjela su u stanju napetosti koja će, nadamo se završiti u orgazmu, tom divnom, ugodnom osećaju relaksacije koji takođe ima važnu biološku funkciju. Kod muškaraca orgazam pokreće izbacivanje sperme bogate spermatozoidima u vaginu i prema grliću materice brzinom oko 15 km na sat. Taj proces, poznat kao ejakulacija, spermi daje početni start na putu do jajne ćelije. Ženi vrhunac takođe pomaže začeće. Neka istraživanja pokazuju da kontrakcije nalik talasima povezane sa ženskim orgazmom pomažu da povuku spermu dublje u cerviks.Mnogi parovi smatraju da je određeni seksualni položaj najbolji za pravljenje bebe. Niko ne zna sa sigurnošću, ali neki stručnjaci veruju da su misionarski položaj (muškarac gore) ili položaj iza (muškarac iza žene, oboje sa pogledom na istom pravcu) najbolje jer omogućuju duboku penetraciju. Ali, šta god želite. Najvažnija stvar oko seksa je da oboje imate dobar provod i da to radite dovoljno često da bi postojala živa sperma u ženskom reproduktivnom traktu za vreme ovulacije. To znači da treba voditi ljubav barem svaki drugi dan tokom sredine ciklusa.

•Deset grešaka koje mogu da utiču na začeće:

 1. Nemate dovoljno seksa;
 2. Imate previše seksa;
 3. Praktikujete uvjek iste poze;
 4. Pretpostavke da je u ženi problem;
 5. Propuštanje ovulacije;
 6. Imate seks tačno na dan ovulacije;
 7. Koristite lubrikante;
 8. Odmah tražite stručnu pomoć;
 9. Ne tražite stručnu pomoć na vreme;
 10. Zanemarujete opšte zdravstveno stanje;

•Savjeti za uspesno zacece:Pratite svoj menstrualni ciklus

 1. Redovno posećujte ginekologa;
 2. Izaberite pravi trenutak;
 3. Unosite dovoljno magnezijuma;
 4. Normalizujte svoju telesnu težinu;
 5. Ne izlažite se stresu;
 6. Zaštitite se od rubeole;
 7. Preispitajte svoje prehrambene navike;
 8. Redovno spavajte;
 9. Napravite test na toksoplazmozu;
 10. Provetravajte prostor u kome živite;
 11.  Pijte manje alkohola;
 12. Prestanite s pušenjem;
 13. Kafa samo u malim količinama;
 14. Oprezno s lubrikantima;
 15. Održavajte testise hladnim;
 16. Smanjite unos ljekova;
 17. Zasad ne planirajte daleka putovanja;

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

16 − = 15